Macron udstiller centrumvenstres kærlighed for varm luft

Af Alex Vanopslagh 28

Emmanuel Macron udstiller centrumvenstres hykleri og overfladiske fokus på form fremfor indhold.

Han er gået til valg på at skære 120.000 offentlige ansatte, sætte pensionsalderen op og på at sænke selskabsskatten drastisk. Og så vil han også sænke boligskatter, indkomstskat, sociale ydelser og de offentlige udgifter skal ned med over 60 mia. euro.

Lyder det bekendt? Ja, det lyder sørme som Liberal Alliances 2025-plan, som er blevet skoset af centrum-venstre og udlagt som en sand velfærdsmassakre.

Hvordan kan centrum-venstre være så begejstret, som det er tilfældet, for Macron, når han grundlæggende økonomisk set minder om Anders Samuelsen?

Det kan de baggrund af Macrons ukonkrete, fluffy floskler om EU, frisind og klimaet. Så er han blevet den nye progressive, kosmopolitiske messias. En europæisk Obama der kommer og redder den desillusionerede, europæiske elite.

Og sådan gik det til, at en tidligere investeringsbankmand med en ’neoliberal nedskæringsdagsorden’ vandt centrumvenstre-hjerter. Det eneste der skulle til var en omgang ”Frankrig skal gå forrest i Europa og verden”, ”Sammen er vi stærke”, ”vi skal ikke bukke under for frygt, men i stedet have modet til at håbe” og andre substansløse, lommefilosofiske floskler som er på niveau med, hvad man google sig til med søgeordene ”inspirational quotes”.

Den flygtningepolitiske darling, Justin Trudeau, er et andet eksempel på, at centrumvenstre kan blive forblændet af smarte ord, de rigtige følelser og den rigtige identitet. Igen er det særligt den socialliberale, veluddannede del af det politiske spektrum, der forblændes af formen frem for indholdet, selvom denne gruppe ellers bryster sig at være intellektuelle. Og mens Trudeau hyldes for sin humanisme, tolerance og frisind over for nytilkomne flygtninge, så er sandheden den, at han står for en af de mest restriktive flygtningepolitikker i verden.  Tidligere i år kunne internationale medier rapportere om en ghanesisk flygtning, der var ved at fryse ihjel nær Canadas grænser, fordi… Canadas grænser er hermetisk lukket. Der er ingen spontan asylbehandling i Canada, ingen sociale ydelser til flygtninge og man satser målrettet på at hente de mest ressourcestærke flygtninge hjem. Lyder det som noget Morten Østergaard, David Trads eller Stine Bosse ville støtte? Niks – igen snarere ren Liberal Alliance-politik.

Men det er åbenbart lige meget, fordi Trudeau *taler* pænt om flygtninge og nævner de rigtige værdier – så skide være med, hvad der sker ude i den virkelige verden. Den gode gerning og de gode konsekvenser taber til de gode intentioner og den gode mavefornemmelse. Og derfor er både Radikale Venstre, Stine Bosse og David Trads helt pjattet med Canadas bamsekrammende premierminister.

Både Trudeau og Macron er eksempler på, at din politik er underordnet, hvis du vil vinde socialliberale hjerter, så længe du identificerer dig som en miljøorienteret, humanistisk og intellektuel kosmopolit. Det er et intellektuelt forfald, der vil noget.

28 kommentarer RSS

 1. Af J. Hanse n

  -

  Igen en blogger og lakaj fra yderste højrefløj som hulker over, at demagogen, populisten og hadprædikanten Le Pen tabte valget.

 2. Af Jørgen F.

  -

  Ja – Keeping Up Appearances. Centrum venstre opfører sig som Hyacinth – og er der ikke også noget med sønnen?…

 3. Af Svend Jensen

  -

  Fin analyse:
  Alex fortæller med andre ord, at feministisk føleporno nu er blevet en vigtig politisk parameter. Det må betyde, at irrationelle synspunkter vinder terræn i det offentlige rum på bekostning af god gammeldags sund fornuft; i hvert fald på overfladen.
  Til stor glæde for verdens religiøst-politiske organisationer, deres paver og deres proselytter.

 4. Af M Jørgensen

  -

  Public affairs-bureau er lig med lobbyisme -mere er der vel ikke at sige om dette blogoplæg fra en af LA,s missionærer her på Berlingske.

 5. Af Thomas Åberg

  -

  Spot on AV. Glem alle troldene der dukker op løbende. At de kommenterer uden nogen form for modargument på din analyse, er tegn på, at du rammer rigtigt.

 6. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Der er ingen tvivl om, at franskmændene ville stemme på Macron, også hvis han lovede at hente månen ned til deling, eller noget endnu mere fluffy f.eks. liberal alliances vanvittige 2025-program, når alternativet hed le Pen. Det ville jeg også.

  Selv Anders Samuelsen ville vinde stort, trods stirrende stålsathed, hvis valget stod mellem ham og Morten Messerschmidt. Nu er danskerne så heldige, at vi ikke har det franske system, men andre valgmuligheder, som ikke alle er lige så slemme. Men nødsituationen Messerschmidt er utvivlsomt Anders eneste chance for nogensinde at blive statsminister.

  Macron lovede det, som man skal love, hvis man vil være præsident i Frankrig, ligesom Anders lovede det, man skal love for at blive udenrigsminister i Danmark. Hvor svært kan det være. Ingen kunne drømme om at kræve, at de skulle holde løfterne.

  Hvis de skulle, ville det gode gamle repræsentative demokrati, der har tjent overklassen og højrefløjen så godt i så mange år, bryde sammen. Den utroligt nyttige ulighed, der er en betingelse for kapitalismen, ville blive ødelagt. Folk kunne finde på at bede om social retfærdighed. Det må ikke ske – og dog?

 7. Af Arne Hornborg

  -

  Glæde over det franske valgresultat!?
  Hvis der er nogen der kan glæde sig over det franske valgresultat, glæde sig over at super EU-tilhængeren, fejlagtigt benævnt som ,,super-europæer”, Macron, blev præsident, så må det være alle fupasylanter, bekvemmelighedsflygtninge og ikke mindst de mange menneskesmuglere.
  NU vil EUs grænser fremover være vidåbne.
  Macron går ind for ÅBNE grænser, går ind for mere EU.
  Mon Macron har tænkt over HVOR mange, dygtige, veluddannede franskmænd der har job i England. Mon England vil sende disse mennesker retur?
  Noget EU ubegrundet frygter med Storbritanniens (glædelige) udmeldelse af EU.
  De arbejdsløse i Frankrig. Slet ikke noget problem for fransk industri. Der er rigeligt med (il)legal udenlandsk, underbetalt arbejdskraft.
  Ganske vist forbyder fransk lov at medarbejderne bliver afskediget, men mon det også gælder den illegale, uregistrerede arbejdskraft?
  Det europæiske samarbejde, forlyder det ofte?? Mon ikke der menes EU samarbejdet??
  En tilbagevendende journalistisk fejl. Europa består af andre lande end EU.
  Norge og Schweiz for at nævne to eksempler.
  Er det fortalelser eller bevidst manipulation?
  EU? Alligevel kun et spørgsmål om tid, inden det hele kollapser.
  Arne Hornborg
  Typograf/mediegrafiker, forfatter.

 8. Af Maria Due

  -

  Indlæg i filteret.

 9. Af j b

  -

  Loi Macron:
  – Deregulated long-distance buses.
  – Loosened up Sunday shopping hours . Not every shop, of course. Only in ” tourist areas “. And only one Sunday a month, up from five times a year.
  Revolutionary?. Not really.

  Macron problems.
  1. unlikely to have political support for meaningful reforms.
  2. won’t be able to push through the kind of monetary expansion France needs.
  3. His plan to create a budget and fiscal policy for the euro zone is somewhere between wishful thinking and a raindance. And the chances of getting everyone to agree to it ? between zero and minus 1.

 10. Af Niels Larsen

  -

  Også indlæg i filteret.

 11. Af Martin Jørgensen

  -

  Det er ikke så mange år siden at en anden særdeles bekendt og efter eget udsagn yderst kompetent person , udråbte sig selv som en supereuropæer , ja der var ingen grænser for EU fællesskabet lyksaligheder.
  Navnet på personen er A Samuelsen – varmluftsælger.

 12. Af Per Kristensen

  -

  Så stopper du Alex, og det skal være nu. Canada tager ingenørene og lægerne, det må du bare accepterer, Når nu Zenia pigen mere er til gedehyrder, og oraklet ( landsforrædderen TRADS )
  Har sagt at geder og måske får er fremtiden, så er det bare sådan.

 13. Af P Christensen

  -

  Det er jo det samme herhjemme.

  Årtiers uduelige landspolitikere (rød+blå).har “lykkedes” med at hæve
  skatten og sætte kvaliteten i frit fald.
  Alt nyt idag er skidt nyt og årtiers opbygning af kvalitet er hældt direkte i kloakken.

  Det skyldes et samfund hvor man sparer på grundpillerne
  for at finansiere sine stadigt flere sociale klienter i den arbejdsdygtige alder.
  Ikke mindst de mange man ondenhylemig har importeret udefra
  til landet og til parallelsamfund, fordi vor selvbestemmelse reelt forlængst
  er ophævet qua anakronistiske konventioner og et fejlkonstrueret EU.

 14. Af Jan Petersen

  -

  @ ALEX VANOPSLAGH, jeg er meget enig i dit blogoplæg. I øvrigt stødte jeg på denne interessante artikel på nettet om Emmanuel Macron:

  “MACRON IS EXTREMELY DANGEROUS- a psychiatrist looks at Emmanuel Macron”
  http://investmentwatchblog.com/macron-is-extremely-dangerous-a-psychiatrist-looks-at-emmanuel-macron/

 15. Af Hohoho Whocares

  -

  Makronenes tante kan vel taende på hvem hun vil -det blaeser vi andre vel en lang march -sålaenge hun holder sig vaek fra vore mindreårige soenner. Please -hold op at skrive om det vi vil ikke mindes om det og vi er ligeglade!

 16. Af Martin Trolle Mikkelsen

  -

  Et rigtigt spøjst indlæg: Her håner Alex Vanopslagh den venstre-intellektuelle elite for at lade sig forføre at Liberal Alliances politik – når bare den serveres i den rigtige form.

  MEN han overser jo, at hvis han har ret, så har Liberal Alliance fuldstændig overset og ignoreret en enestående succesfuld opskrift på, hvordan de kunne have erobret og domineret den offentlige debat – og få deres politiske program gennemført.

  Så hvis Alex Vanopslagh har ret, så er Liberal Alliance da endnu mere til grin, for de har i den grad sovet i timen!

 17. Af Frank A

  -

  Hvor er det morsomt at Alex Vandopslag kritiserer det parti i Frankrig der mest ligner LA i DK.

  Faktisk tåkrummende grinagtigt selvmål.

 18. Af J. Hans en

  -

  AF FRANK A – 13. MAJ 2017 5:36

  Lakajer udfører det forefaldende arbejde, som bliver dem pålagt.
  Og Alex Vandopslag anfører jo, at han er ansat som lakaj.
  Og der er jo mange LA lakajer på denne “avis”.

 19. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Torrent.macron er blot et sølle liberalist parti som R, der dækker over deres folkefjendtlighed via pæne ord om klima, bøsser og indvandrer, men uden anden indhold end liberalisme.

  Drejer sig om at vildlede.men glem ikke at de 3 socialistiske partier fik over 30% Og burde være gået videre. Frankrig som UK og US er ikke et demokrati.

 20. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Torrent.macron er blot et sølle liberalist parti som R, der dækker over deres folkefjendtlighed via pæne ord om klima, bøsser og indvandrer, men uden anden indhold end liberalisme…

  Drejer sig om at vildlede.men glem ikke at de 3 socialistiske partier fik over 30% Og burde være gået videre. Frankrig som UK og US er ikke et demokrati.

 21. Af otto barreth

  -

  Hvordan kan en avis, med en lang og fin fortid,slette (filtrere) objektive gode indlaeg, og samtidig lade en kone ved navn Birgitte Borup skive under “kommentar” forleden:

  Mere amour,mindre merde (lort.)

  En nedladende ondskabsfuld,ligegyldig kommentar vedr. den nye franske presidentfrue?

  Hun skriver f.eks.:
  Hvordan kan en mand i sin bedste alder(han var nu kun 20 aar da han for 20 aar siden forelskede sig i sin skolelaerer) beslutte at tilbringe sit liv med en kvinde,der beskrives som alt fra pervers til en “menopausal Barbie” ?
  Hvem har “beskrevet” fruen som pervers?
  Avisen burde heller ikke tillade at der skrives under synonym,som f.eks. Rapand.

  Vanopslagh tager iovrigt helt fejl af Emmanuel Macron, han er ikke venstre mand, men har heldigvis vaeret i stand til at samle franskmaendene om en tur i midterbanen.

 22. Af J. Hanse n

  -

  AF OTTO BARRETH – 13. MAJ 2017 10:52

  Konemennesket Birgitte Borup er vel bare misundelig.

 23. Af P Christensen

  -

  I dag kan man i Tante Berlinger læse hvorledes Akkari mener
  at indvandrerbander er fremmede staters forlængede arme.

  https://www.b.dk/kronikker/bander-og-indvandrergrupper-er-fremmede-staters-forlaengede-arme

  Danmark og Vesten har længe været under invasion af islamismen og den kroniske mentale solformørkelse der følger med.
  Inviteret af venstreradikale og andre ligesindede politisk synshandikappede,
  der i stedet er på jagt efter russere, nationalister, populister og andre
  luftkasteller.

 24. Af Gustav vasa

  -

  Hur kan en farbror med namn Otto Barröv få publicere sina stolliga kommentarer här?

 25. Af Otto Fabricius

  -

  Selv om hr. Vanopslagh er født i Frankrig, er det åbenbart ikke klart for ham, at det er i Frankrig, Macron bliver præsident – og ikke i Danmark. Der er hverken tale om hykleri eller varm luft, og Frankrigs venstre-intellektuelle – og venstrefløj – har aldrig været så splittede som nu. I øvrigt gælder det i nogen grad også højrefløjen.

  Ikke alene er den sociale og økonomiske situation fundamentalt forskellig i de to lande, men fransk kultur og landets samfundsforhold er helt anderledes end i Danmark. Bortset fra Fillon var det Macron, der havde det mest detaljerede og konkrete program i valgkampen.

  De ting, som Vanopslagh indledningsvis citerer fra Macrons program, har allerede længe været højst tiltrængte i Frankrig – men ikke i Danmark. I Frankrig er Macron af venstrefløjen blevet beskyldt for at være “ultraliberal” – hvilket er et meget slemt skældsord. Men kun få i Frankrig (og i Danmark?) ved, hvad der forstås ved et liberalt samfund – i politisk/filosofisk forstand. Macron er ikke liberal, og hans program er af højrefløjen blevet beskyldt for at være en modereret videreførelse af Hollandes politik!

 26. Af Henrik Larsen

  -

  Jeg kan næsten kun være enig i artiklen, dog med den analytiske tilføjelse, at Macrons samlede politik til forveksling snarere minder om om de Radikales: Nedskæringer eller “reformer” over en bred kam, hjemmefødningen skal løbe stærkere, så der kan blive råd til en fortsat altfavnende, “åbne” verdens globalisering, et dybt utiltalende mix i min bog…..

 27. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Macron har intet med venstrefløjen at gøre. Blogejeren har ikke forstået politiken hans. Den er centrum-højre.

  Han var en højredukke i hollandes regering. Hans økonomiske politik er liberalistisk.

 28. Af Lis--beth Søren--sen

  -

  Macron har intet med venstrefløjen at gøre. Blogejeren har ikke forstået politiken hans. Den er centrum-højre..

  Han var en højredukke i hollandes regering. Hans økonomiske politik er liberalistisk.

Kommentarer er lukket.