Københavns Kommune opfører sig som fortidens forkælede adel

Af Alex Vanopslagh 8

Ingen andre kommuner i landet kunne slippe afsted med at opføre sig som Københavns Kommune, uden at virksomheder og borgere ville løbe skrigende bort.

Dansk Industri er kommet med deres årlige undersøgelse af erhvervsklimaet ude i kommunerne. Igen i år ligger Københavns Kommune helt i bund. Både hvad angår dialog med kommunen, skatter og afgifter, kommunens velfærdsservice, brugen af private leverandører og den kommunale sagsbehandling ligger København helt i bund. Det er uanset, om du tager en god borgerlig kommune som Billund eller en rød kommune som Horsens, så klarer det socialdemokratiske styre, der har haft greb om kommunen siden 1903, sig altid dårligere.

Ret skal være ret – København er rykket op fra en 95. plads til en 93. plads. Hvis den flotte fremgang fortsætter, skal vi kun vente 46 år mere med et rødt bystyre, før København ligger i top. Det kan vi gøre bedre, og det vil komme alle til gode.

København vil som landets hovedstad med alt, hvad det indebærer, altid kunne tiltrække produktive borgere, nye investeringer og flere virksomheder og arbejdspladser. Man er samtidig begunstiget ved at have de fleste af de største og mest pengeforbrugende offentlige organisationer, som den vildtvoksende velfærdsstat har frembragt, liggende i kommunen. Københavns Kommune er altså født med så mange fordele og privilegier, at det halve kunne være mere end nok, og det er rigtignok svært at se forskel på dens adfærd og den, som fortidens forkælede adel lagde for dagen, når de skaltede og valtede med den rigdom, deres bønder frembragte ved hårdt arbejde.

Grundlæggende opfører Københavns Kommune sig som butikkerne gjorde ude i Københavns Lufthavn, da man indførte en sikkerhedskontrol, hvor alle vandflasker blev nappet i kontrollen. Butikkerne skruede priserne for drikkevarer voldsomt op, for hvor pokker skulle tørstige flypassagerer ellers tage hen?

Sådan tænker flertallet på Rådhuset også. Her flår man borgere og virksomheder for alt man kan i skatter og afgifter og leverer en dårlig service – for hvor skulle de ellers tage hen? Og ligesom butikkerne i Københavns Lufthavn kunne være fløjtende ligeglade med flypassagererne, lige så vel kan man i Københavns Kommune tilsyneladende være ligeglad med det lokale erhvervsklima.

Ingen andre kommuner ville kunne opføre sig på samme måde uden at blive straffet og opleve tab af arbejdspladser. Kommunen ville så at sige gå konkurs – ligesom butikkerne ude i Københavns Lufthavn ville det, hvis de solgte drikkevarer ude i gadebilledet, som man dårligt kunne betale uden at overbelåne huset.

Der skete i øvrigt det forunderlige i Københavns Lufthavn, at der kom en Tiger-butik, som solgte vand til en flad 10’er. Ingen udnyttelse af situationen – her gjorde man, hvad der var ret og rimeligt (og i øvrigt også en god forretning).

På samme måde er der brug for partier som Liberal Alliance, der ikke vil behandle virksomheder og borgere så slemt og grådigt som muligt – selvom man kan slippe afsted med det i København.

 

Vi trænger til et opgør med den møgforkælede attitude på Rådhuset, hvor man kun tænker på erhvervslivet, når de skal plukkes for flere penge.

8 kommentarer RSS

 1. Af bent jensen

  -

  Regeringen opfører sig lige så uansvarligt og kortsynet som Kbhvns kommune. Og derfor ligner hele Danmark et kommende fallitbo. Den kulturelle, demokratiske, økonomiske og velfærdsmæssige statsbankerot er ikke så langt væk som mange tror.

 2. Af Rap And

  -

  Bare alle andre kunne bor i en kommune med en skatteprocent på 23,8 mod et landsdækkende gennemsnit på 25,6 og en formue i 2016, der var på 6,9 milliarder.

 3. Af bent jensen

  -

  Berl. og BT har for 8-10 dage siden afsløret grufulde/barbariske tilstande i dele af det københavnske sundhedsvæsen. Læs om rigshospitalet osv. Og hvad gør man for de hjemløse??

 4. Af bent jensen

  -

  De syge, de gamle, de faderløse børn og ofrene for vold, ulykke, skilsmisse og social nedtur rammes af den ene besparelse og forringelse efter den anden. Resourcerne bruges ikke fornuftigt, og danskere diskrimineres.

 5. Af Michael Holm

  -

  Og hvad med alle de barnløse enker og stakkels kommanditister.

 6. Af Bjørn Sørensen

  -

  Københavns Kommune har længe været et socialt eksperiment, hvor naive idealister skalter og valter med skatteborgernes penge. Svinestien Christiania har længe været politikernes pryd og stolthed, for var det ikke her at kommunens kreative klasse havde sit fritidshjem og hvor mangfoldigheden og tolerancen trivedes og især den illegale økonomi trivedes.
  At svineriet har spredt sig som ringe ses overalt i kommunen.
  Måske skulle man sende kommunens politikere på en genopdragelsesrejse i provinsen så de kan se hvordan man holder en by ren.

  Siden 50-erne har der været en exodus af erhvervslivet, dens ejere og mange af de ansatte, som følge af udviklingen men så sandelig også pga. den høje beskatning.
  De gamle industriområder henlå som ruin i årtier, som efterhånden er blevet bebygget med tarveligt betonbyggeri.

  Om den tidligere foregangskommune kan genvinde landets respekt vil tiden vise, men det store antal studerende hvis forældre var hippier og ungdomsoprørere ser ikke ud til at være blevet klogere, så vi må afvente se hvornår kommunen og dens borgere vokser up til nutidens udfordringer.

 7. Af Pauline Lütken

  -

  Desværre har jeg også oplevet at politikerne i Københavns Kommune opfører sig som arrogante og magtsyge pampere. Og desværre ser jeg kun at det bliver værre i takt med at de unge der har intet at miste og betaler minimalt til skatteindtjeningen bliver ved med at stemme på dem. Dem er der flest af. Og de der bidrager med skatter både på indkomst og bolig bliver affejet når vi henvender os på legal vis. Og vi betaler for gildet. Istedet for en tak bliver vi nedgjort med latterlige regler. Vi må ikke køre i bil og skal straffes. Det sidste jeg har hørt er at de prøver på at forbyde os brændeovne i egen bolig. Jeg går jo ikke ind i deres hjem og siger dem hvordan de skal leve. Til sidst prøver de at klemme grimme bygninger ind på meget lidt plads og hvis der står gamle træer fælder de dem. Deres grønne politik giver jeg så ikke meget for.

 8. Af P Christensen

  -

  Kommune-systemet er jo forlængst ødelagt – i centraliseringens hellige navn.
  De er marionetter under hård Sovjetagtig styring af EU og skiftende regeringer.
  I gamle dage skulle kommunerne – til en relativt billig skattesats –
  servicere lokalsamfundet.
  I dag skal de være bistandskontorer for folk fra hele verden,
  mens lokalsamfundet svigtes og forfalder.

  Det er (som så meget andet i vor tid) torskedumt og altødelæggende for kommunerne.
  Man kan ligeså godt nedlægge dem og lave ens skattesatser,
  og ad hoc afdelinger der står for veje, skoler osv.

Kommentarer er lukket.