Københavns boligproblemer er venstrefløjens skyld

Af Alex Vanopslagh 19

Skrevet sammen med Danny K. Malkowski, medkandidat til Borgerrepræsentationen for Liberal Alliance og 1. suppleant til Folketinget. 

René Fredensborg skriver i sin klumme, at København er død. Hovedstaden er nemlig blevet så dyr at bo i, at der kun er plads til de rige, fordi alverdens spekulanter, advokater og ejendomsmæglere har fået frit spil.

Og ja. Vi har seriøse udfordringer med manglen på boliger i København. Særligt de unge står i kø i månedsvis og kæmper nærmest en kamp på livet for at få fat i en et-værelses i Rødovre eller bare en sofa i et bofællesskab. Til gengæld rammer Fredensborg langt forbi, når han derfor forlanger mere handling (endda en ulovlig af slagsen i form af besættelse af ejendom) og mindre “frit spil” til de nyrige, for det er ikke dem, der er årsag til boligmanglen: Københavns boligmangel skyldes venstrefløjens massive overregulering.

Og nu hvor kommunalvalget er i fuld gang synger de igen den evige sang om, at boligmanglen bliver løst lige om lidt. Der er nemlig både flere almene boliger og endnu strengere regler på vej, der skal sende de udspekulerede og onde private udlejere ad Hellerup til. Det giver stemmer – blandt andet fra folk med holdninger som René Fredensborg.

Vi kommer dog ikke boligmanglen til livs før vi slår ind på en helt ny kurs og i stedet fjerner den håbløse overregulering ug bureaukratisering af boligmarkedet. Løsningen er bl.a. en mere effektiv sagsbehandling og tillid til de private udlejere – eller “spekulanterne” som Fredensborg kalder dem. Her er tre konkrete forslag, der vil gøre det markant nemmere at få tag over hovedet for alle københavnere:

 • Gør det muligt at bygge små lejligheder

Københavns Kommune vedtog for 20 år siden en tåbelig regel, der krævede at mindst 75 procent af alle nybyggede lejligheder i gennemsnit skulle være på 95 kvadratmeter – det svarer typisk til en fireværelses lejlighed. Dermed er København, på grund af overivrige politikere, kommet i mangel på små lejligheder, der er til at betale for studerende og singler uden høj indkomst. Dette har igen skabt en eksplosiv efterspørgsel på de mindre lejligheder, hvor priserne er røget i vejret.

 • Afskaf huslejereguleringen

Huslejereguleringen omfatter flere tusinde siders regler og atter regler om, hvor meget private udlejere må tage i husleje, hvis deres bolig er opført før 1992. At afskaffe den er den suverænt mest effektive måde at øge antallet af boliger på.

Det giver sig selv, at flere københavnere vil få lyst til at leje deres lejlighed ud, hvis de selv må bestemme til hvilken pris. Netop fordi regIerne på området er utroligt ugennemsigtige vægrer mange sig fra at udleje en bolig, for kommer man til at udleje den for dyrt kan man blive indbragt for huslejenævnet, hvilket kan blive meget dyrt. Og så er det alligevel sikrest ikke at udleje. Eller i stedet lave en aftale med den gamle studiekammerat for fem flasker Barolo og en øl i lufthavnen fremfor at slå den op på boligportal.dk.

 • Effektiv og gratis sagsbehandling på byggesager

Heldigvis bobler det i København med byggelyst, der kan gøre udbuddet af boliger større. Desværre er Københavns Kommune ofte en bureaukratisk klods om benene på de entreprenante bygherrer i den private sektor, og kommunen er da også blandt de mest langsomme i Danmark til at behandle byggeansøgninger. Ofte går der et år fra den virkelystne borger eller virksomhed indleverer sin ansøgning til at den er færdigbehandlet af kommunens kolde hænder. Til gengæld tager kommunen sig godt betalt for ventetiden: 799 kroner for hver time kommunen bruger på sagsbehandlingen. Dette fremmer ikke ligefrem lysten til at bygge flere lejeboliger. Københavns Kommune bør i stedet levere en effektiv og gratis sagsbehandling på byggesager med inspiration fra Odense, Ballerup, Holbæk og en række andre kommuner, hvor byggesagsgebyrerne er blevet afskaffet.

Det kan godt være, at man som René Fredensborg har lyst til at råbe “København er død!”, når man på fjerde måned er henvist til at sove på fars og mors sofa på grund af boligmangel. For boligmanglen er reel og den kan gøre nas. Husk blot, at de store skurke er overivrige politikere, der lytter til vælgere som René Fredensborg med alt deres fobi for private entreprenører og blind tiltro til at offentlig regulering gavner. Det gør det ikke nødvendigvis – det er Københavns Kommune netop et eksempel på. Husker man det vil man også se, at København langt fra er død. Det er politikerne, der sover.

19 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så er der tonsvis af billige lejligheder i en radius af ca 50 km fra Københavns centrum. Men hvis alle i den radius absolut vil have en lejlighed i Københavns centrum – ja så er udbud formentlig ikke så overvældende, og prisen tilsvarende høj. Logik for perlehøns 🙂

 2. Af bent jensen

  -

  Hvis Borgen gad hjælpe danskerne, kunne den jo bare lade opføre 5000 eller 10.000 lejligheder hvert år. Men man vil hellere bruge penge på at lefle for EU og på at skaffe migranter velfærd i lange baner. Men danskerne/vælgerne er nu 4. og 5. klasses borgere i deres eget land, fordi de har snorksovet i årevis.

 3. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Jeg, og givetvis de fleste andre, er ligeglad med, om det er de røde, eller de blå, der løser boligproblemet; bare det bliver løst.

  Politikerne bør føre en boligpolitik, der forhindrer, at prisudviklingen på boliger løber fra lønudviklingen blandt almindelige mennesker.

  Almindelige amerikanske lønmodtagere er nu tvunget til, at bruge en langt større andel af deres løn til, at betale deres boligudgifter, end de var for tyve-tredive år siden – samtidigt med, at deres realløn er ikke steget!

  Det må heller ikke gå, som det er gået i f.eks. London, hvor almindelige englændere ikke længere har råd til at bo, fordi rige, udenlandske spekulanter har ødelagt boligmarkedet.

 4. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos amerikanske lønmodtagere, så pendler de gladeligt 100 km til og fra arbejde – hver dag 🙂

 5. Af bent jensen

  -

  Hverken de røde, de radikale eller de blå vil løse danskernes boligproblemer. Det har de jo undladt de sidste tre årtier. Til migranterne er der opvarmede telte, hoteller, lejligheder, villaer, palæer og slotte. Til boligsøgende danskere er der lange næser, krænkelser og grov diskrimination.

 6. Af P Christensen

  -

  Boligpriserne op og lønnen ned (for pøbelen, ikke for direktørerne).
  Så bliver vi rige, helt uden at have hænderne oppe af lommerne.
  Det er jo lige som Dirch Passer i “Vi er allesammen tossede”.

 7. Af bent jensen

  -

  Og det nyeste og bedste udstyr til kræftbehandling mv. ankommer til Danmark med 25-30 års forsinkelse, i forhold til andre lande som USA, Frankrig, England og Tyskland.

 8. Af Jan Petersen

  -

  Hvem gider i øvrigt bo i København? Bortset fra Nyboder, Nyhavn og et par andre kulturperler – er København sgu da ikke ligefrem noget at sende postkort hjem om. Efter min mening – en dynge beskidt ragelse og graffiti shit 🙁

 9. Af bent jensen

  -

  Ja, Venstres politik er jo een stor hån og fornærmelse mod de almindelige fem millioner danskere. Og så hykles, lyves og fifles der ligeså stærkt som en hest kan rende/en jetjager kan flyve. Regeringens politik er fræk og stupid udover alle grænser.

 10. Af bent jensen

  -

  Der kunne fremskaffes titusindvis af billige lejligheder hvis der var politisk vilje til det. I boligblokkene betaler beboerne/lejerne på 30-40 år ti-femten gange så meget som det i sin tid kostede at opføre bygningerne. Arbejdsløn plus materialer koster kun en brøkdel af hvad der sammenlagt betales i husleje i årenes løb.

 11. Af bent jensen

  -

  Rundt om i landet nedrives velholdte boligblokke her og der for at holde huslejerne oppe. Mere asocialt kan det vel næsten ikke blive?

 12. Af lise. b sørensen

  -

  Den værste omgang beskidt underbukseindlæg fra vanoslag igen. Hvad kan man forvente af en udenlandsk russer?

  Huslejereguleringen skal udvides. Have flere magtbeføjelser over private borgerlige boligspekulanter der lever fedt på andre menneskers nød.. Disse regler gælder endvidere kun for boliger bygget før 1993 er det vist. Som blot udvider problemet endnu mere. Da byggeboomets i Kbh, og den massive indvandring til København først startede derefter. Især efter 2001 da i kom til magten igen.

  Fx skal der bygges indvandrerboliger -ghettoer i Frederiksberg og Gentofte.

  Gentofte har i år modtaget nær 300 millioner i arveskatter. Snart 1.5 milliarder fra mæersk. Disse kan bruges til en kæmpe muslimsk indvandrerghetto i hjertet af Gentofte. Fx en skyskraber ved siden af kommunekontoret?

 13. Af lise. b sørensen

  -

  Den værste omgang bes.kidt un..derbukseindlæg fra vanoslag igen. Hvad kan man forvente af en ude..nlandsk ru.sser?

  Huslejereguleringen skal udvides. Have flere magtbeføjelser over private borgerlige boligspekulanter der lever fedt på andre menneskers nød.. Disse regler gælder endvidere kun for boliger bygget før 1993 er det vist. Som blot udvider problemet endnu mere. Da byggeboomets i Kbh, og den massive indvandring til København først startede derefter. Især efter 2001 da i kom til magten igen.

  Fx skal der bygges indv..andrerboliger -gh.ettoer i Freder..iksberg og Gen..tofte.

  Gen..tofte har i år modtaget nær 300 millioner i arveska..tter. Snart 1.5 milliarder fra mæ..ersk. Disse kan bruges til en kæmpe musli..msk indva..ndrerghetto i hjertet af Gen..tofte. Fx en skyskraber ved siden af kommunekontoret?

 14. Af kim larsen

  -

  Luk røven din lille slipse-dreng. Du er en lille forkælet dreng, der har fået i hoved og røv siden du blev født. Du er ikke værdig til at udtale dig om andet end ligusterhække og rødvin. Fy for satan hvor er jeg træt af pattebørn!!

 15. Af l.isbesth s.øre.nsen

  -

  Nyt indlæg? Udover det ovenover. Sendt 10 gange. Russeren er liberalist og imod ytringsfrihed som forbilledet Putin..satte filteret på..Altid jer med mindste ytringsfrihed. Tyskeren med mustachen ville have stemt på LA i dag..

 16. Af Martin Jørgensen

  -

  Hykleri fra Vanopslagh-har han helt glemt at Venstre i 2015,stærkt støttet af LA , var indædte modstandere af SR regerings billig-boliglov der gav kommuner lov til at øremærke 25% af nybyggeri til almene boliger

 17. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt en meget sigende artikel om en af Københavns borgmestre der blæser højt og flot på regler, der gælder for alle andre:

  “Eksperter: Borgmesters bryllups-fidus er i strid med reglerne”
  https://www.bt.dk/politik/eksperter-borgmesters-bryllups-fidus-er-i-strid-med-reglerne

 18. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt lidt opfølgning på når en radikal magthaver bruger de midler, der er stillet til rådighed – i øvrigt formentlig ulovligt. Bortset fra det, så bruges udtrykket “radikal” mest om alverdens notoriske infame afskum.

  “Lukkede Rådhuset for offentligheden: Se Anna Mee Allerslevs store bryllupsplan”
  https://www.bt.dk/politik/lukkede-raadhuset-for-offentligheden-se-anna-mee-allerslevs-store-bryllupsplan

 19. Af R. Harald Kristiansens

  -

  Jeg kom med nogle foreslag om hvordan man kunne skaffe nye og mindre boliger forskellige steder i KBH mm. Ligeledes fortalte jeg om et forslag fra to unge kvinder, om at ombygge tomme kontorhuse og erhverv til små boliger. Forslaget gik direkte i filteret. Var det bevist?
  I forslaget indgik også ideen om at konvertere tomme erhvervsandele til boliger mm. Gad vide, om denne kommentar også ryger i filteret. Kunne kommentaren måske bruges et andet sted? Foretrækker B tåbelige udsagn fremfor konstruktive ideer.

Kommentarer er lukket.